Yaz mevsimi denilince her şey bir kenara, dondurma başka bir kenara! El üstünde tutulan, çocuk, yetişkin demeden herkesi heyecanlandıran bu dondurma tutkusunu evde çok daha keyifli ve sağlıklı hâle getirmek istemez misiniz? Ev yapımı dondurmanın lezzetini keşfedin!
Güvendiğiniz ya da bildiğiniz dondurmalar dışında evde de rahatça, güvenle yiyebileceğiniz dondurmalar yapmak artık çok kolay. Sadece bir dondurma makinesi edinerek birbirinden lezzetli ve farklı dondurmalarla hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Hatta şeker kullanmadan çok daha sağlıklı bir yöntemle… Evde dondurma yapacaksınız malzemeleri seçerken tercihiniz şeker yerine doğal tatlandırıcılarda yana olsun. Pekmez veya elma suyu dondurmaya tat vermek için idealdir. Hatta akçaağaç şurubu da bu tercihler arasında yerini alabilir. Tamamen taze ve doğal meyvelerle dondurmanın lezzetini en üst seviyelere çıkarmanız da mümkün.
Birbirinden farklı dondurmalar yapın!
Sadece bir dondurma yapma makinesi ile çok farklı tarzlarda dondurmalar yapmanız da mümkün. Sorbe, gelato hatta Maraş usülü… Peki, bu dondurmaları birbirinden ayıran özellikler neler?
Sorbe
Sorbe kelimesinin kökeninin şerbetten geldiği düşünülmektedir ve ilginç olan ilk kez Çinliler tarafından keşfedilmiş bir lezzettir. Sorbe, buzlu bir tat olmasından dolayı dondurma olarak algılansa da aslında formülü dondurmadan çok daha farklıdır. Meyve, meyve püresi, su ve şekerden oluşan, dondurularak yenilen bu yüzden dondurmaya benzeyen, ancak süt içermediği için dondurma denilemeyen yaz günlerinin serinletici bir lezzetidir.
Gelato
İtalyan usulü bir dondurma. Biz her ne kadar dondurma desek de İtalyanlar gelato’yu klasik dondurmadan ayırıyorlar. Çünkü gelato’yu diğer dondurmalardan ayrıan en büyük özelliği taze dondurma olması. Süt, krema, şeker, yumurta ve meyvelerden oluşan taze, doğal malzemelerin karışımı olan gelato’nun raf ömrü sadece birkaç günle sınırlı. Yani bu dondurma çeşidi tazeyken tüketiliyor. Dondurmanın tazesi olur mu demeyin, bol taze malzeme dolu, koruyucu içermeyen gelato, -12 ila -16 derecede tezgahlarda bekler, bu şekilde muhafaza edildiğinden raf ömrü kısadır. Bu kısa ömürlü ama lezzeti büyük dondurmanın en önemli özelliği içinde çok az hava içermesi. Bu da her kaşıkta çok daha yoğun malzeme içermesi ve tadının çok daha yoğun olduğu anlamına gelir.