BAŞKA BİR MİLLET, BAŞKA BİR YEMEK: İSPANYA

Bu haftanın bol deniz mahsüllü tarifi İspanya’dan geliyor: Paela

Yemek kültürlerine “tapas”larla hayran bırakan İspanyolların; pirinç, zeytinyağı ve deniz ürünlerine adeta bir güzellemesi olan Paela, içine et ya da tavuk girince de ayrı bir harika oluyor.

Dünyada yiyebileceğiniz en iyi renk ve tat uyumuna sahip bu geleneksel İspanyol yemeği aslında Valensiya’ya özgü. Ama ünü dünyaya yayılmış durumda.

 

shutterstock_212193184

İsmini ise, Katalancada içinde pişirildiği özel kulplu tavanın adından alıyor. Zaten servis edilirken de öyle tabaktan değil, tavanın içinde, masanın tam ortasına konularak servis ediliyor. Amaç, pirincin katılaşan yapısını bozmamak.

Evde yapabilir miyiz diye düşünenler için geliyor:

Malzemeler

2 adet orta boy kuru soğan

4 diş sarımsak

2 adet orta boy domates (etli ve sulu)

5 yemek kaşığı zeytinyağı

200 gram jumbo karides

200 gram iç midye

200 gram temizlenmiş kalamar

3 adet baby ahtapot

1 su bardağı bezelye

1 çay bardağı kırmızı şarap

1 gram safran

1,5 su bardağı baldo pirinç

3 su bardağı sıcak sebze suyu (ya da tavuk suyu)

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber

1/4 demet maydanoz

Hazırlanışı

Kuru soğanları küçük küpler hâlinde yemeklik doğrayın. Ezdiğiniz sarımsakları incecik kıyın.

Kabuğunu soyduğunuz domatesleri küçük küpler hâlinde kesin. Tüm deniz ürünlerini dikkatli bir şekilde ayıkladıktan sonra bol suda yıkayın. Fazla sularını bir kağıt havlu yardımıyla alın.

Sebze ya da tavuk suyunu kısık ateşte tutun. Zeytinyağının yarısını kalın ve geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Kuru soğan ve sarımsakları zeytinyağında soteleyin.

Baldo pirinçleri bol suda yıkayıp suyunu süzdürdükten sonra tavaya alın. Küp şeklinde doğranmış domatesleri de katıp aralarda karıştırarak pirinçleri kavurun.

Kırmızı şarap ve safranı katıp yüksek ateşte çektirin. Sıcak sebze suyunun yarısını ekleyip kısık ateşte, tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle kapağı kapalı tencerede pişmeye bırakın.

Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırdıktan sonra tüm deniz ürünlerini sırasıyla katıp kısa bir süre yüksek ateşte soteleyin.

Pilav tenceresine aldığınız deniz ürünlerinin üzerine bezelye taneleri ve kalan sebze suyunu ekleyin. Tüm malzemeyi kısık ateşte suyunu çekene kadar bir arada pişirin.

Suyunu çekip demini alan deniz mahsullü paella’yı maydonozla süsleyip sıcak olarak servis yapın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s