BAŞKA BİR MİLLET, BAŞKA BİR YEMEK: POLONYA

İtalya’da ravioli, Türkiye’de mantı, Polonya’da“pierogi”!

Her ülkenin olduğu gibi Polonya’nın da ünü ülke dışına taşmış bir yemeği var. Kocaman mantıları andıran bu yemeğin yazılı ilk tarifi, 1682 yılında ünlü aşçı Stanislaw Czerniecki tarafından yazılan ilk Lehçe yemek kitabı “Kısa Yemekler” adlı bir kitaptan çıkmış.

shutterstock_553225660Günümüzde iç malzemesi çok değişik şekilde çeşitlendirilerek yapılıyor; öyle ki, etli, tavuklu, ıspanaklı, kıymalı, patatesli, peynirli çeşitleri olduğu gibi, tatlı niyetine marmelatlı çeşitlerine de Polonya’nın her yerinde rastlayabilirsiniz. Bir gelenek olarak özellikle Noel zamanlarında ailece kurulan sofralarda tüketmeyi seviyorlar.

Onlarca yıl süren komünist rejim döneminde Polonyalılar, çoğunlukla yalnızca kırsal kesimde yapılan tarzda, basit malzemeli, daha yalın çeşitlerini tüketebiliyordu. Bu nedenle günümüzde ne kadar çeşitlendirilse de, en çok tercih edileni “patates”li olanı, yani Pierogi Ruskie. İşte size tadı nefis patatesli pierogi tarifi!

shutterstock_187635122Malzemeler:

İçi için

1 adet büyük boy haşlanmış patates

1/2 ince doğranmış soğan

2 çorba kaşığı tereyağı

1 su bardağı kaşar peynir rendesi

Hamur için

1 yumurta

1/3 su bardağı süt

Bir çimdik tuz

Aldığı kadar un

Kızartmak için

2 kaşık tereyağı

Yapılışı:

İnce kıyılmış soğanlar tereyağında ölünceye kadar kavurun. Haşlanmış patatesi ve kaşar peynirini bir kaba alın. Kavrulmuş soğanları, bir miktar tuz ekleyerek püre kıvamına gelene kadar ezerek karıştırın. Daha sonra karıştırma kabında yumurta ve sütü çırpın. Çırpılan karışıma, öncelikle bir su bardağı un ekleyip karıştırın.

Yapışkan bir hamur elde ettiğinizde azar azar un ekleyin ve yapışmayacak yumuşak kıvama gelinceye kadar  yoğurun. Hamuru sararak 15 dakika bekletin. Hamuru daha sonra 2 eşit bezeye bölün ve mantı hamuru inceliğinde açın.

Ağzı yuvarlak bir bardak yardımıyla açtığınız hamurdan küçük yuvarlak hamur parçaları çıkarın. Daire hamurların içine yumurta beyazı sürdükten sonra hazırladığınız içi bir köşesine koyun ve diğer köşesinden kapatın. Kaynayan suda haşlayarak pişirin. Haşlanan pierogileri, sudan alarak tavada kızdırdığınız tereyağında çevirerek pişirin.

Ekşi krema, yoğurt veya labne peyniri ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

 

Afiyet olsun!

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s