KAHVALTI SOFRALARININ EN RENKLİ ÜYESİ REÇELİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Pötikareli, süslü kavanozlarından çıkıp soframızda yerlerini alan ve renkleriyle de tatlarıyla da gözümüzü doyuran enfes eşlikçi reçeller… Son dilimlerin kahramanı, meyve sevmeyenlerin bile vazgeçilmezi…

Hayal edebileceğiniz her türlü meyve ve sebzeden harikalar yaratmanın diğer adı reçel yapımına, birkaç püf noktasıyla biz de el atmak istedik. İşte aklımıza gelenler:

shutterstock_536191315İlk ve en önemli adım: Malzeme Seçimi

Dedik ya hayal edebileceğiniz her türlü meyve ve sebzeden reçel yapabilirsiniz diye, en önemlisi katkı maddesi olmayan, doğal ve mevsiminde özenle seçilmiş meyveler kullanmak!

Reçel için kullanmak istediğiniz meyveler olgun ve kabuklu ise mutlaka diri olmalı. Ezik ya da çürük malzemeler kullanmaktan kaçınmalısınız. Yani, reçel dediğiniz evde kalan meyvelerle yapılacak şey değil.

Böğürtlen, çilek, ahududu, dut gibi meyvelerle reçel yapacaksınız, mümkünse bu meyveleri toplandığınız gün yapmalısınız.

Ayva, elma, armut, bal kabağı gibi meyve ve sebzeleri ise, eğer üzerlerinde lekeler varsa, geniş ve derin bir şekilde kesmelisiniz.

shutterstock_531265921Daha önce hiç dikkat etmediniz: Kavanoz Seçimi!

Özenle seçtiğimiz malzemelerden, dilediğimiz reçelimizi yapmışken; öyle alelade bir kavanoza atıp geçmek olmaz değil mi? Kavanoz seçiminde görsel şölen etkili olduğu kadar, reçelinizin tanelerinin boyutu da önemli.

Meyvelerinizi iri taneli ya da bütün hâlde kullanmıyorsanız, piştikten sonra hacimleri iyice küçülecektir. Bunu göz önünde bulundurarak daha sağlıklı olması için küçük küçük ve mümkünse plastik yerine çelik kapaklı cam kavanozlar kullanın.

 shutterstock_571187269Suyun kalitesi eşittir reçelin kalitesi!

 Nasıl ki kendimiz için, klorsuz, kireçsiz ve dinlenmiş içme sularını tercih ediyorsak, reçelimiz için de aynı kalitede su kullanmalıyız. Reçelimizin lezzetini arşa çıkarmak için, içme suyu kullanmak en mühim püf noktalarından biri.

Güzelim reçeller şekerlenmesin: Reçelde limon tuzu ve limon suyu

Meyvenin kendi şekeri, su içinde pişen meyveyi uzun süre korumaya ve tat vermeye yetmez. Bu yüzden kullandığımız malzemenin tadına göre şeker ekleriz.

Geldik can alıcı noktaya: Kaynama aşamasının sonuna doğru reçelinize ekleyeceğiniz limon suyu ya da limon tuzu, reçelinizin şekerlenmesini ve bozulmasını önleyerek uzun süre kavanozunda midenize gireceği anı beklemesini sağlar.

NOT: Doğal yollarla, katkı maddesiz ve el emeği ile hazırladığınız şeker içeren reçel, marmelat, pekmez gibi tatlara metal kaşık değdirmeyin.

shutterstock_320038943.jpgReçelinizi iyi saklayın!

Saklama koşullarının doğruluğu ile reçelinizin ömrü doğru orantılıdır. Reçelinizi hazırladınız, şimdi ister sıcak sıcak isterseniz oda ısısına geldiğinde, kavanozlara doldurabilirsiniz. Kavanozlarınızı ağzına kadar doldurmayı ve kapaklarını sıkı bir şekilde kapatmayı unutmayın. Hava almaması için kapağının üzerine pamuklu bir bez kapatıp ip ile bağlayabilirsiniz. Önemli bir ipucu: Ağzı kapalı kavanozunuzu, reçelini iyice soğuyana kadar ters bir şekilde bekletin.

Sonra mutlaka kuru ve serin bir yerde saklayın. Böylece uzunca bir süre daha ondan ayrılmak zorunda kalmazsınız.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

w

Connecting to %s