BAŞKA BİR MİLLET, BAŞKA BİR YEMEK: FRANSA

Kulağa şiir gibi gelen dili, film karelerine sahne olan afili ve romantik sokakları; sayısı binleri bulan peynir çeşitleri, sosları, tatlıları, şarapları ile kökeni ortaçağa dayanan ve dünyayı etkileyen mutfağı ile Fransa…

Bu mutfağın ünü ülkemize de sıçramış en önemli yemeklerinden biri ise: Cordon Bleu

Fransızca’da “mavi kordon” anlamına geliyor, ki bu da 1727’de “en yüksek mertebe”ye ulaşan kişilere verilen nişanın adı olarak kullanılıyordu.

Şövalyelere verilen bir nişan olan “mavi kurdele”, zaman içinde “işinin ehli, usta” kişileri tanımlamak için de kullanılmaya başlayınca, birinci sınıf aşçılar da, bu furyadan nasibini aldı.

Kaba tarifiyle de, Et, jambon ve gravyer peyniri kullanılarak yapılan bir ana yemek.

Yayıldığı ülkelerde domuz eti yerine dana ya da tavuk eti kullanılarak yerelleştiriliyor. Merak edenler için tarifini aşağıya bırakıyoruz:

shutterstock_455923327.jpg

İki parça dana antrikotu iyice incelene kadar Fransız usülü dövüyoruz. Fransızcada parça etlerin iyice dövülerek inceltilmiş haline “escalope” deniyor.

İçine, etin yüzeyini kaplayacak büyüklükte hindi jambon ya da salam koyun.

Hindi jambonun üzerine, yine ince bir dilim tuzsuz gravyer ya da kaşar peyniri kondurun. Malzemelerin ince olması etin içinde kolayca erimelerini sağlayacağı için oldukça önemli bir ayrıntı.

shutterstock_442476895

Eti ortadan ikiye katlayın, tüm o malzemeler etin içinde kaybolsun; etinizin açılmaması için bir kürdandan yardım almak isteyebilirsiniz. Eti önce yumurtayla, sonra da galeta unuyla buluşturup bir tavada kızdırılmış az yağda sürekli çevirerek kızartın ve sıcak olarak servis edin.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s