SALATALARIN AKSESUARI: SOSLAR!

Bir dolu sebze ya da meyvenin çeşit çeşit yeşillikle muhteşem beraberliği. Bazen de hiç tahmin etmeyeceğimiz lezzetlerin buluşması salatalar!

Salatalar günümüzde rüştünü ispat edip yalnızca yemeklerin yanında yenen bir çeşit olmaktan çıktı ve tek başına öğün olarak da tüketilmeye başlanan bir ayrı dünya hâline geldi.

İşte bu salata dünyasının balta girmemiş ormanları, üzerine ayak basılmamış adaları, keşfedilmemiş mağaraları ise “soslar”!

Zeytinyağı, limon, sirke, nar ekşisi ya da bilindik baharatlar arasında sıkışmış, salatasına hak ettiği özeni göstermediğini düşünen ince ruhlu bünyelere, gönül rahatlatan sos tarifleri derledik:

shutterstock_571747468

Tabularınızı yıkın: Pekmez!

“Salatada pekmez mi olurmuş?” diyorsanız; 1 çorba kaşığı pekmeze, 1,5 çorba kaşığı sirke ve 3 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyin; son olarak da 1 tatlı kaşığı karabiber ve istediğiniz miktarda da tuzu eklediniz mi tatlı ekşi kıvamda sosunuz hazır!

shutterstock_149183057

Fransız burjuvasından: Sirke ve pudra şekeri!

Sirkenin Fransız mutfağı için önemi salata soslarında da hissediliyor. Ancak bu Fransız Salata Sosu, içindeki pudra şekeri detayıyla kendini rakiplerinin arasından sıyırmayı başarıyor: 1 çay kaşığı pudra şekerini, yarım çay kaşığı tuzu, yarım çay kaşığı karabiberi, yarım çay kaşığı pul biberi ve yarım çay kaşığı hardal tozunu, üzerlerine 2 yemek kaşığı limon suyu ve 2 yemek kaşığı sirkeyi ekleyerek bir kasede harmanlayın. Karışıma yavaş yavaş zeytin yağı ekledikten sonra, geriye salatanıza dökmek kalıyor.

 

shutterstock_673211491
Uyumları şaşırtacak: Yoğurtlu Hardallı Sos

Sezar Salatanın alamet-i farikası bu sos. Ancak mayonezli yapılanında. Oysaki biz ne lezzetten ne de kilomuzdan ödün vermek istiyoruz. 🙂

Mayonez kullanmadan yağsız yoğurtla yapılan bu sosa bayılacaksınız. Keşif “Refika’nın Mutfağı”na ait: 8 çorba kaşığı yoğurda, 1 çorba kaşığı taneli djon hardalı, 1 adet limonun suyu ve 2 tatlı kaşığı nar ekşisi ekleyip iyice karıştırın. 1 çay kaşığı karabiber ve pul biberle, 1 portakalın kabuğunu da rendeleyin ve yoğurda ilave edin. Tuz dediğin damak tadına kalır.

 

shutterstock_138162989

Fransız burjuvasından: Sirke ve pudra şekeri!

Sirkenin Fransız mutfağı için önemi salata soslarında da hissediliyor. Ancak bu Fransız Salata Sosu, içindeki pudra şekeri detayıyla kendini rakiplerinin arasından sıyırmayı başarıyor: 1 çay kaşığı pudra şekerini, yarım çay kaşığı tuzu, yarım çay kaşığı karabiberi, yarım çay kaşığı pul biberi ve yarım çay kaşığı hardal tozunu, üzerlerine 2 yemek kaşığı limon suyu ve 2 yemek kaşığı sirkeyi ekleyerek bir kasede harmanlayın. Karışıma yavaş yavaş zeytin yağı ekledikten sonra, geriye salatanıza dökmek kalıyor. Bu soru hemen kullanmayacaksanız, kavanozda saklayabilirsiniz; ancak kullanmadan önce çalkalamayı unutmayın. 🙂

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s