BİTKİ ÇAYI DEMLEMEDE DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Bitki çayı hazırlamak ayrı bir ritüel. Öyle kaynayan suya bitkileri atıp demlemesini beklemek kadar basit değil. İyi demlenmiş, bitkilerin etkisini tüm vücudunuzda hissedebileceğiniz bir bitki çayı için bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Aşağıda sıraladığımız yanlışlardan birini veya birkaçını yapıyorsanız çayınızın tadını tam olarak alabilmek için bu yanlışları düzeltmenin tam sırası!

  1. “Faydalarını bilsem yeter!” 

Ne içtiğinizi iyi tanıyın! Bir botanikçi gibi çalışın, ezberleyin, gördüğünüz bir yaprağın adını hemen söyleyiverin, demiyoruz ama; çayınıza kullandığınız bitki ya da bitkileri biraz tanısanız daha çok seversiniz. 🙂

İçeriği, faydaları ve yan etkileri hakkında bilgi edinseniz de fena olmaz. Mesela, çok sevdiğiniz ve rahatlamak için içmeyi planladığınız yeşil çayın içinde kafein olduğunu bilirseniz, akşam saatlerinde tüketmekten kaçınabilirsiniz.

shutterstock_532459048

  1. “Suyumu kaynatır, çayımı hemen demlerim.”

Bitki çaylarının büyük bir çoğunluğu 70-80 derece arası bir su sıcaklığı ister; yani bitkilerinizin üzerine öyle düşünmeden 100 derecede kaynayan suyu döküp bitkilerinizi haşlamayın!

Suyunuzu kaynattıktan sonra doğru sıcaklığa gelmesi için 5-7 dakika soğumasını beklerseniz daha ideal bir sıcaklığa ulaşacaktır.

  1. “Nasıl olsa suyu kaynatıyorum.”

Kalite, su seçiminde başlar. Keyifli bir bitki çayı içmek, emek ve özen ister. “Nasıl olsa kaynayacak” deyip musluk suyu kullanmayın; çünkü musluk suyunun içindeki kireç ve klor çayınızın tadını bozabilir. Ayrıca suyu su ısıtıcısında kaynatıyorsanız ısıtıcının içinin temiz olmasına da dikkat edin.

shutterstock_170717579

  1. “Bitki çayları acı oluyor!”

Bitkilerinizi iyi tanıyın dedik ya, işte bu da aynı şey. Her biri kendi şahsına münhasır o güzelim yararlı bitkilerin demleme süreleri de değişiklik gösterir. Az demlerseniz tatsız, çok demlerseniz acı bir bitki çayı içebilirsiniz.

Böyle kötü bir sürprizle karşılaşmamak için, seçtiğiniz bitkinin önerilen demleme süresini öğrenin. Biraz alıştıktan sonra çayın tadını dilediğiniz gibi değiştirmek için demleme süresinde değişiklikler yapabilirsiniz.

  1. “Bitki çayları bozulmaz.”

Nazlı karakterleri olan bitki çaylarını doğru saklayamazsanız küflenebilir, size artık faydalı olmaktan vazgeçebilirler. Bitkilerinizi kuru, direkt ışık almayan ve çok sıcak olmayan bir yerde, hava geçirmeyen bir kapta saklayın.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s