YEMEKLERİN ONUR KONUĞU PİLAVI YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Türk yemeklerinin en vefakâr eşlikçisi: Bembeyaz, tane tane pilav!

Her gün, evlerde bardaklarca pişen bu leziz yemeğin tarifi aslında oldukça kolay. Peki ama neden bütün pilavlar tane tane bembeyaz ve lezzetli olmuyor?

Evet, hâlâ tam olarak aydınlatılamamış tek bir soru, Türk mutfağının tüm neferlerinin aklında yankılanıp duruyor:

İyi bir pilav nasıl yapılır?

Herkesin kendine özel yöntemleri ve bahsedecekleri püf noktaları vardır. Biz de bembeyaz, tane tane, tadına doyulmaz pilav yapmanın sırlarını açıklıyoruz!

Pirinç seçimiyle başlayalım. En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel ve şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.

shutterstock_567229531.jpg

Pirinç içeriğindeki nişasta sebebiyle pirinçlerinizin pişerken birbirine yapışmaması için iyice yıkamalısınız. Pirinçlerinizi yıkarken aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli nokta ise suyunuz berrak akana dek pirinçlerinizi yıkamanız. Unutmayın, ne kadar iyi yıkanırlarsa nişastasından o kadar kurtulur ve pilavınız “yapış yapış” olmaz.

Artık pilavımızı pişirmeye başladık. Öyle hemen kavurup aceleyle suyu eklemeyin. Çünkü pirinci ne kadar iyi kavurursanız o kadar iyi bir pilavınız olur. Karıştırırken dikkat etmeniz gereken nokta ise alttan yukarı doğru karıştırmanız. Böylece pirinci kırmazsınız. Kaşığınız mutlaka ve mutlaka tahta olsun.

Önceden ılık su ile ıslatıp suyu berraklaşana kadar yıkadığınız pirinçlerinizi pişirirken doğru su oranını tutturmak pilavınızın “lapa” olmasının önüne geçecektir. Örneğin, tavsiye ettiğimiz 1 bardak baldo pirince 1,5 bardak su yeterli olacaktır.

shutterstock_550853263.jpg

Pişirirken kısık ateşten şaşmayın. Pilavınızın altını açarsanız, suyu hemen buharlaşacak, pilavınız da yine lapa olacaktır. Bırakın, kapağını açmadan kısık ateşte yavaş yavaş pişsin.

Gelelim, pilavımızı pişirme aşamasındaki son hilelerimize! Kavurduğunuz pirinçlerinize doğru oranda kaynar suyu ekledikten hemen sonra eklenecek bir kaç damla limon suyu ve bir çay kaşığı kadar şeker. Limon pirinçlerin beyaz kalmasını sağlarken, şeker ise pilavı çok daha lezzetli kılar.

Pilavımız pişti… Ama hemen tabaklara koyup servis etmeyin! Kapağın altına bir havlu kağıt koyun ve kapağı kapatın. İzin verin pilavınız en az 20 dakika demlensin ve iyice tadını alsın.

İşte tabaklara tane tane dökülen, koltuklarınızı kabaracak pilavınız hazır.

Şimdiden afiyet olsun.

 

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s